Ce fac daca nu am activ pasivul reglat?

Multi administratori isi pun aceasta intrebare si nu numai odata.

In mod normal, atunci cand se preia o asociatie de proprietari, trebuie sa se preia o situatie de activ pasiv echilibrata si tot ce trebuie facut este sa fie pastrata echilibrata pana in momentul in care asociatia este predata catre un alt admistrator. In acest caz treburile sunt mai simple pentru ca trebuie doar stiut cum se competeaza lunar situatia de activ si pasiv ( pentru a vedea cum se face, vizitati forumul nostru, mai exact sectiunea activ pasiv asociatie de proprietari ) .

Daca se preia o asociatie de proprietari si nu se preia o sitautie de activ pasiv, sau situatia nu este echilibrata, sunt mai multe variante in care administratorii merg mai departe:

  • continua cu situatia de activ pasiv dezechilibrata, dar au grija sa pastreze aceeasi diferenta
  • cer comitetului executiv un audit ca sa se regleze situatia de activ pasiv la momentul preluarii
  • cu acordul comitetului executiv, trec diferenta, cu titlul diferenta preluare, in activ sau in pasiv ca sa poata echilibra situatia

Cum se face daca se alege ultima varianta de mai sus? Exista doua situatii:

  • prima situatie in care valoarea este mai mare pe partea de activ – ceea ce inseamna ca exista niste bani dar nu se stie unde trebuiesc incadrati; pot fi dintr-un fond, pot fi restante la furnizori de care nu se stie, etc.  In acest caz se trece valoarea rezultata din diferenta in campul „Creditori diversi” cu titlul „diferenta preluare” sau altceva asemanator.
  • a doua situatie in care valoarea este mai mare pe partea de pasiv – varianta care este cea mai rea, din care reiese ca lipsesc niste bani; fie lipsesc bani din casa sau banca, fie unul sau mai multe apartamente au restante de care nu s-a tinut cont, etc. In cazul acesta se trece valoarea care a rezultat din diferenta in campul „Debitori” cu titlul „diferenta preluare” sau alta denumire asemanatoare.

Variantele de mai sus nu sunt propuse de noi ci sunt moduri in care au procedat administratorii cu care am colaborat pana acum. Daca stiti alte variante, indiferent ca sunt mai bune sau mai putin bune, le puteti trece intr-un comentariu mai jos.

Succes!