Cum se calculeaza penalitatile in asociatiile de prorpietari?
Este o intrebare pe care foarte multi administratori si-o pun din cauza ca legea nu este foarte explicita.
Stim deja ca sunt doua moduri in care putem calcula penalizarile: impartirea penalizarilor de la furnizori si strangerea penalizarilor intr-un fond special de penalizari.
In primul caz, in care doar impartim penalizarile pe lista de plata in functie de penalizarile primite de la furnizori, calculul este destul de simplu si se face doar daca cel putin unul din furnizori ne calculeaza penalizari de intarziere. Se tine cond de perioada in care asociatia a fost penalizata, sumele se repartizeaza doar celor care au fost restantieri in perioada respectiva si se calculeaza direct proportional cu restanta fiecarui apartament.
In cazul doi, dupa cum stim din legea 230, penalizarile se calculeaza dupa minim 30 de zile de la data scadenta, iar procentul este de maxim 0.2% pe zi. Inainte sa luam un exemplu concret, vreau sa accentuez putin cele subliniate initial: trebuie tinut cont ca nu trebuie sa calculam penalizari in mai putin de 30 de zile de la data scadenta a listei, iar procentul pe care il aplicam nu trebuie sa fie mai mare de 0.2% pe zi! Adunarea genereala poate sa hotarasca un procent mai mic de 0.2% si/sau o perioada mai mare de 30 de zile.
Calcul efectiv, exemplu: avem un apartament care are o restanta de 320 de lei, suma care a fost pusa pe o lista de plata afisata la data de 28 mai 2014. Lista de plata are data scadenta 17 iunie 2014 iar tinand cont de perioada de gratie de 30 de zile, incepem sa calculam penalizari din data de 27 iulie 2014. Daca a intarziat la plata cu aceasta suma pana pe data de 27 august, cand este afisata urmatoarea lista de plata, inseamna ca a intarziat la plata 31 de zile iar calculul il facem astfel: 320*0.2/100*31=19.84 lei. Pe langa aspectele discutate mai sus, trebuie tinut cont ca penalizarile nu trebuie sa depaseasca suma penalizata.
Desi acest calcul nu pare dificil, este, pentru ca in majoritatea cazurilor sumele se schimba, in functie de listele de plata afisate si de incasarile facute. Daca in asociatie exista mai multe apartamente carora trebuie sa le calculam penalizari, atunci calculul este unul destul de dificil si care necesita foarte mult timp.
Daca aveti nevoie de ajutor pentru a calcula penalizarile sau orice alt ajutor legat de listele de plata si de partea contabila nu ezitati sa ne contactati completand formularul de la pagina Contact!